Aborigéni sa dočkali, majú prvého lídra regionálnej vlády

14.03.2013 Celý región

Canberra (TASR) - Aborigénsky politik Adam Giles nastúpil dnes na post premiéra austrálskeho Severného teritória. Stal sa tak vôbec prvým pôvodným obyvateľom na čele niektorého zo zväzových štátov alebo teritórií Austrálie.
Giles (40) sa stal hlavným ministrom rozsiahleho Severného teritória s veľkou aborigénskou menšinou následkom vnútrostraníckeho "prevratu" vo vládnucej Liberálnej strane. Doterajšieho regionálneho lídra Terryho Millsa zosadili v neprítomnosti, keď odcestoval na pracovnú návštevu Japonska. 
Austrálska premiérka Julia Gillardová privítala Gilesov nástup ako historický moment pre aborigénsku populáciu Austrálie. 
V 23-miliónovej Austrálii v súčasnosti žije približne 600.000 Aborigénov, ktorí predstavujú najchudobnejšiu etnickú skupinu v krajine. Najviac ich žije práve v Severnom teritóriu, kde tvoria asi 30 percent obyvateľstva. 
V porovnaní s inými Austrálčanmi trpia Aborigéni vážnejšími zdravotnými problémami, majú výrazne nižšiu priemernú dĺžku života a častejšie sú väznení pre rôzne delikty. V 226-člennom austrálskom parlamente je v súčasnosti len jeden aborigénsky poslanec, v histórii tam celkovo zasadli len traja.
 

Vyberte región